Chleb był już znany w czasach biblijnych, jednak piece do wypieku chleba zaczęły być popularne dopiero w czasach rzymskich, za Oktawiana Augusta, miały łukowe stropy, który to typ zaczął się rozwijać i jest kontynuowany do dziś.
Firma Kafel kontynuuje tę tradycję bazując na nowoczesnych materiałach, zachowując tradycyjną technologię budowy tworzymy wyjątkowy piec, w którym można upiec chleby, pizze, suszyć owoce, a nawet upiec mięso. Dzięki wyjątkowemu kształtowi i materiałom użytym do jego budowy, piec chlebowy nie wysusza potraw, a upieczone w piecu są soczyste oraz mają niepowtarzalny smak.
Wędzenie jest jedną z najstarszych sztuk konserwacji żywności. Przez wieki wędzono długo, w chłodnym dymie, dopiero od niedawna stosuje się w wędzeniu wędzenie na gorąco.
W naszych wędzarniach można wędzić na oba sposoby , dzięki odpowiedniemu poprowadzeniu dymu wędzonka nabiera smaku, jednak nadal utrzymuje odpowiednią wilgotność i kruchość. Wędzenie w takich wędzarniach to tradycyjna metoda, pozbawiona jakichkolwiek konserwantów, poprawiaczy smaku i barwy ,uzyskujemy wędlinę jaką kiedyś robiły nasze babcie.
Grillowanie jest znane od czasów prehistorycznych, od wielu lat lubimy spędzać czas racząc się soczystym stekiem z grilla. Dobrze wybudowany grill pozwala na odpowiednie poprowadzenie dymu i pieczenie potraw tak, aby uwypuklić ich smak. Odpowiednio skonstruowany grill wpływa na soczystość grillowanej żywności – mięsa lub warzyw. Nasze grille w pełni odpowiadają najbardziej wyrafinowanym potrzebom naszych klientów.
Wszyscy chcemy, aby kominek obudowany kaflami dodawał uroku naszym wnętrzom, niestety brak komina często uniemożliwia realizację tych marzeń. Na całym świecie , niezależnie od tego czy mieszkamy się we własnym domu czy w mieszkaniu, pragniemy posiadać źródło ciepła, w którym można oglądać tańczące płomienie, które dają wrażenie prawdziwego ognia, tym bardziej, że można ustawić elektryczny kominek tak, by grzał pomieszczenie. W ostatnich latach kominki elektryczne wręcz przeszły metamorfozę i płomienie są (w odbiorze ) absolutnie naturalne, często wspierane parą wodną, która daje iluzję prawdziwego, tańczącego ognia.
Nasza firma wychodząc temu pragnieniu naprzeciw ma właśnie dla Państwa ofertę, która zaspokoi Państwa pragnienia – kominek elektryczny obudowany kaflami. Piękna bryła kaflowa wkomponuje się w każde otoczenie.
Kominki otwarte stosowano od wieków, szczególnie w wilgotnym i zimnym klimacie. Często były to ogromne paleniska służące również podgrzewaniu posiłków. W bogatych domach czy pałacach ich portale były wspaniale zdobione, aby podkreślić pozycję społeczną właścicieli. Zwiedzając wspaniałe pałace we Włoszech, Francji czy w Niemczech możemy zachwycać się portalami z marmurów, granitów, fantastycznie rzeźbionych o wielkich paleniskach mogących pomieścić kilku stojących ludzi. Daje to wyobrażenie jak były duże. Takie palenisko oczywiście wymagało wręcz nieprawdopodobnych ilości drewna.
W dzisiejszych czasach kominki otwarte mają zdecydowanie mniejsze paleniska, ale nadal są źródłem ciepła i radości. Należy jednak pamiętać, że wybudowanie kominka otwartego, który bez problemu ogrzewa pomieszczenie, wymaga zduna z dużym doświadczeniem i ogromną wiedzą. Na szczęście współpracujemy ze zdunami, którzy są wspaniałymi fachowcami, a wiedza i doświadczenie idą ze sobą w parze.
Nasza firma stawia kominki murowane z wysokiej klasy materiałów szamotowych, a nasi zduni doskonale wiedzą jak postawić kominek otwarty, żeby cieszyć się jego ciepłem. Nasze otwarte kominki nie dymią, za to wspaniale grzeją i cieszą oczy urodą kafli, z których są zbudowane.
Obudowy kaflowe zwyczajowo nazywa się piecami kaflowymi, jest to jednak wkład kominkowy obudowany kaflami. Aktualnie na rynku można kupić wiele wkładów bardzo różnej jakości. Firma Kafel preferuje wkłady o doskonałej renomie, które dają całkowitą pewność, że posłużą wiele lat i zawsze będą bezpieczne. Nasza firma obudowuje wkłady nie tylko kaflami, ale też materiałem szamotowym, dzięki czemu przez kilkanaście godzin bryła jest ciągle ciepła.
Obudowy kaflowe to inna metoda zastosowania kafli ozdobnych. W piecach kaflowych są budowane kanały, którymi ciepło bezpośrednio z paleniska wędruje aż do komina ( zazwyczaj te kanały mają długość minimum 12 metrów, a często dochodzą do 18 metrów ), w obudowach ciepło jest pobierane pośrednio to znaczy gorący wkład oddając swoje ciepło nagrzewa szamot i kafle, które stanowią jego obudowę. Bryła rozgrzana w ten sposób zdecydowanie uprzyjemnia czas spędzany przy kominku.
W dzisiejszych czasach często nawiązujemy wystrojem wnętrz do stylu rustykalnego, do którego najbardziej pasują piece i kuchnie otynkowane, dlatego nasza firma przygotowała dla Państwa ofertę wybudowania pieców, kominków i kuchni bez kafli.
Budowane są z nowoczesnych materiałów szamotowych, a materiały wykończeniowe to najwyższy standard aktualnie dostępnych materiałów wysokotermalnych. Aby nasze produkty spełniały Państwa wymogi stosujemy wysokotermalne tynki, wysokotermale gładzie i wysokotermalne farby dostępne w wielu kolorach.
Jest to wspaniała oferta dla osób lubiących ciepło, a jednocześnie preferujących tradycyjne bryły nawiązujące swym klimatem do dawnych , wiejskich chat, gdzie kuchnia, piec chlebowy lub ściana grzewcza stanowiły jedność, a pobielone wapnem tworzyły niepowtarzalną atmosferę. Dziś wracamy do tradycyjnych materiałów i przypominamy sobie jak wspaniale smakował chleb z tradycyjnego pieca chlebowego lub owoce, które suszyła w nim nasza babcia.